A TTKE iparművészeinek részvétele a Nagyszebeni Muzeul Astra szimpóziumán

Szakmai beszámoló

A Muzeul Astra 2019-ben VII. alkalommal rendezte meg a „Szép, Hasznos, Kerámia” című eseményt, melynek idei témája a „Szebeni szilkék” voltak. Az esemény magába foglalja a vásárt, konferenciát, a fazekas munkával kapcsolatos témaköröket, a saját edényekben a főzést és bemutatja a Nagyszebenben történő fazekassággal kapcsolatos részleteket. Igyekszik bemutatni és feléleszteni Erdély sokszínű kultúráját, mely átnyúl az országhatárokon és arra serkenti a fazekasokat, hogy technológiai tudásukat a múzeumokon keresztül és más lehetőségeket felkutatva tökéletesítsék, hogy tudjanak újításokat hozni, valamint az ide látogató közönség megismerje a fazekas mesterséget és a különböző edényekben való készítési folyamatokat.

Egyesületünk fazekasai már 4. alkalommal kaptak meghívást az eseményr, melynek feltételei az alábbiak voltak:

    • Mutasson be a zsűrinek 2 db saját műhelyben készült Szebeni szilkét,
    • Egy az Astra múzeumban található tárgy mintáján agyagedény készítése korongon, majd annak sajátos díszítményének elkészítése elkészítése zsűri előtt,
    • Készítsen ételt nyílt lángon vagy kemencében az általa készített edényben, és a recept abból a tájegységből származzon, ahonnan érkezik.
A verseny végén a zsűri a legjobb fazekast és a legjobb étel receptet díjazta.
Az eseményt kiegészítette egy magas színvonalú konferencia, mely lehetőséget biztosított az eszmecserére. A meghívottak részt vettek egy kiránduláson, ahol egy helyi fazekas műhelyt, egy 200 éve működő kályhacsempéket előállító manufaktúrát látogattak meg.
Kapcsolattartó: Karla Rosca az Astra múzeum munkatársa, az előadásokat tolmácsolta: Balázs Enikő
Érkezés a helyszínre 2019 július 17, haza indulás 2019 július 21-én
Egyesületünk méltón képviselte hazánkat a rendezvényen, Molnárné Tamás Anetta tatai fazekasmester 3. helyezést ért el a 6 országbéli, valamint a helyi meghívottak között. Az itt készült fotókat a Facebook-on is megosztottuk.

Támogatóink

41615-17159-nka-3