I. Tatai Kézműves Kavalkád

A Tata és Térsége Kézműves Egyesület az NKA106107/01471 számú pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően nagy sikerrel rendezte meg az I. Tatai Kézműves Kavalkádot 2018.október 06.án, melynek a Vaszary János Általános Iskola adott otthont. 

A kezdeményezés fő célja volt, hogy a napjainkban egyre inkább feledésbe merülő népi kismesterségeket jobban megismerje korunk gyermek, ifjú és felnőtt korosztálya, ezáltal a napjainkban még dolgozó mestereink segítségével kipróbálhassák, kedvet kapjanak ezen mesterségek kitanulásához . Nagy örömünkre szolgált, hogy szinte minden mesternél kevésnek bizonyult a szakmai anyagok mennyisége, mert rengeteg gyermek és fiatal élt az alkotás, tanulás lehetőségével.

A Komárom Esztergom Megyei Kézműves és Ipar Kamara elnöke Szerencsés László, bár nem lehetett jelen vidéki tartózkodása miatt, a szervezet képviselőjének elmondása alapján a Kamara is nagy szükségét érzi ,hogy az ilyen rendezvényeknek köszönhetően a mesterségek képviselői és az oktatási intézmények munkatársainak szoros együttműködése nagyon fontos a szakmaiság fenntarthatósága érdekében. 

A kavalkádot megelőző héten a győri Kovács Margit Alapfokú Művészeti Iskola fazekas növendékei ugyancsak az NKA támogatásának köszönhetően 1 hetet tölthettek el Molnárné Tamás Anetta tatai Fazekasmester műhelyében és az ott szerzett tudást a hét zárónapjaként nagy örömmel és lelkesedéssel adták át a kicsiknek a kavalkádon. 

Számos mesterséget lehetett kipróbálni,amihez a mesterek szakmai előadása is nagy segítséget nyújtott alkotás közben, mint azt a beszámoló végén a képeken is láthatjuk, a kovács, fafaragó, fazekas, mézes-bábos, üveg és tojás festő, bőrdíszműves mestereink fantasztikus élményekkel gazdagították az ide látogató közönséget, gyermekeket. A rendezvényen helyből és a környező településekről is érkeztek a látogatók és nagy örömünkre a versenyek is lázba hozták a környéken élőket.

Mind a süti sütő verseny , mind a kerámia díszítő verseny nagyon népszerű volt a közönség körében, Michl József Tata város polgármesterének, valamint a KEMKIK-nek köszönhetően több díjat is kiosztottunk, bíztatva az ügyes alkotókat.

Bízunk benne, hogy a jövőben egyesületünk és az oktatási intézmények gyümölcsöző együttműködései és az NKA segítő keze révén ezek a népi kismesterségek fennmaradnak és újra példás szakemberek képződhetnek a jövőben.

Tisztelettel és köszönettel :
Molnárné Tamás Anetta
Tata és Térsége Kézműves Egyesület elnöke

Támogatóink

41615-17159-nka-3