Diák Patara 2019

Egyesületünk a székhelyén is számos kiállítást, családi, illetve gyermek programot igyekszik fenntartani, melyekre meglátásunk szerint nagy szükség van, mivel a mai családok már nem élnek együtt az előző generáció képviselőivel ( Nagyszülők) , így az általuk , illetve a különböző népi kismesterségekkel foglalkozó mestereink hagyományőrző tudásának átadása az olyan civil szervezetek feladata, mint a TTKE. Mivel egyesületünk Jó kapcsolatot ápol a helyi múzeumokkal, Néptánc egyesületekkel, olyan közös programokat tudunk létrehozni, melyek nem csak szakmai gyakorlati mintát adnak a programjainkon részt vevő gyermek,-ifjú,- illetve felnőtt korosztály számára, de az egész életfelfogásuk, gondolkodásmódjukra kihatással van. Egyesületünk már 7 éve részt vesz Tata egyik legnagyobb és legszínvonalasabb hagyományőrző rendezvényén : a Tatai Patarán, melynek pár éve a ,,Diák Patara” az indító napja, ahol az ország egész területéről érkeznek iskolai szervezéssel a gyerekek. 

Az érkező gyermekek csoportja a nap folyamán reggel 8.00-8.30-ig regisztrált, megkapta a különböző mesterséget képviselő állomások listáját és feladatlapjait, majd 20-25-fős csapatokban vándoroltak a kézműves műhelyek, állomások között körülbelül délután 15 óráig. Az állomásokon meghallgatott rövid előadás után, válaszolniuk kellett az érkezéskor kapott feladatlapon szereplő valamennyi kérdésre. Akkor mehettek tovább egy –egy állomásról, ha a csoport minden tagja helyesen tudott válaszolni az adott mesterséghez kötődő valamennyi kérdésre. Az egyes csapatok így eltérő időt töltöttek 1-1 mesternél ennél fogva igyekezniük kellett, hogy minden állomásra jusson idő, melyet a zsűri ellenőriz a program végén. Amelyik csapat elsőnek ér a célállomásra, az nyer.

Egyesületünk az alábbi, állomásokat (Kézműves műhelyek) biztosította a Diák Patarához :

 • Pasa Fazekas műhelye udvar:
  • Molnárné Tamás Anetta
  • Kovács László
  • Juhász Tímea
 • Udvari Kovácsműhely :
  • Schmidt Vilmos
 • Fafaragó műhely:
  • Szarka Pál
  • Vass Henrik
 • Szálasanyagok, csuhés műhely:
  • Holpertné Pogrányi Ildikó
 • Népi ékszerkészítő műhely :
  • Tölgyesiné Michl Éva
  • Szűcs Orsolya
 • Udvari varroda :
  • Berendi Zoltánné ,
  • Földesné Bálint Ilona

A Kézműves műhelyek előadási témáját és a megválaszolandó kérdéseket a Kuny Domokos múzeum, valamint az Agora munkatársaitól (Kövesdi Mónika, Cseh Julianna, Pál Gabriella) kapják egyesületünk mesterei, akik ez alapján állítják össze az előadásukat, illetve a csoport feladatát, bemutatót a műhelyekben.

A gyermekek idén is sikeresen vették az akadályokat, mestereink, amint alább a képeken is látható, a rendezvény jellegének megfelelően igyekeztek a kornak felidézett, a kornak megfelelő öltözékben okítani az ifjakat és természetesen a velük érkező tanárokat, illetve a látogatókat egyaránt.

Idén több mint 600 gyermek érkezett a rendezvényre, akiknek kíváncsiságát a műhelyek között elosztva próbáltunk teljes mértékben kielégíteni, tudásukat gyarapítani. Ezúton szeretnénk ismét megköszönni a Nemzeti Kulturális Alapnak , hogy támogatták hagyományőrző tevékenységünket, bízunk abban, hogy munkánknak eredményeként a mai online világban sikerült pár fiatal érdeklődését felkelteni az egyes népi kismesterségek iránt, hiszen jó szakemberekre, kézműves mesterekre minden generációnak szüksége volt, van és lesz a jövőben is.

Köszönettel:

Molnárné Tamás Anetta
A Tata és Térsége Kézműves Egyesület elnöke

Támogatóink

41615-17159-nka-3
Close Menu

Home

How it works

Services

Online Management

Pricing

About us

Hosting Tips

Estimate My Income on Airbnb

Increase your Rental income

Using our industry expertise and intimate knowledge of Budapest real estate and hospitality trends, we optimise your Airbnb listing, pricing and occupancy to maximise your profits.

flat12

We take the hassle out of hosting

We take care of everything for your vacation rental from managing your listing & price, key exchange, cleaning, laundry, maintenance and much more so you sit back and relax while your rental earnings grow and your guests go home smiling.

Fully flexible short lets

Whether you wish to rent out your home on Airbnb while you’re on a month-long trip, or you have a spare apartment in the city, our property management solution is designed to adapt to all kinds of schedules. So, you can always come back to your home the way you left it.

Skip to content