Rólunk

A Tata és Térsége Kézműves Egyesület legfőbb célja a népművészet, ipar és képzőművészet,benne a kézművesség hagyományainak, értékeinek, technikai tapasztalatainak kutatása, feldolgozása, terjesztése, valamint, hogy összefogja és segítse a gyermek –ifjúsági és felnőtt korosztály körében a tárgyalkotó népművészet megismerését. Egyfajta kapcsolat közvetítő hidat épít a környéken élő és dolgozó kézműves mesterek, az oktatási intézmények és egyéb közművelődési színterek valamint a környéken élők között annak érdekében, hogy Tata és vonzás körzetébe tartozó települések népművészeti hagyományait, egyéb ipar és képzőművészeti értékeit életben tartsa és innovatív módon a mai korhoz igazítva átörökítse, megismertesse  a térségben élőkkel akik a mindennapi életük részeként élhetnek együtt folyamatosan megújuló  mégis a térségre oly jellemző néphagyományainkkal. A térségben tevékenykedő kézműves mesterek (fazekasok, fafaragók, kovácsok, bőrdíszművesek, csuhé tárgy készítők, textilművesek, ékszerkészítők,grafikusok, festők, stb…) akik csatlakoztak egyesületünkhöz, felvállalták annak céljait és a térség önkormányzataival, civil szervezetekkel, néptánc csoportokkal együttműködve számos programot igyekszik generálni, létrehozni céljai eléréséhez.

Pályázatainknak köszönhetően a 2019-es évben is igyekeztünk mind szélesebb körben végezni ismeretterjesztő, oktató és hagyományápoló tevékenységünket, melyről megvalósult programjainkon keresztül nyerhetnek betekintést.

Egyesületünk vezetője Molnárné Tamás Anetta Naszály önkormányzatával karöltve hozta létre a 2009 óta hagyományosan minden évben így 2019-ben is megrendezésre került Országos Fazekasmester Találkozót és Konferenciát, melynek legfőbb célja az oly nagy múltú fazekas hagyományairól híres központ (Tata) népművészeti , néprajzi értékeit oly módon ismertesse meg az érdeklődő közönséggel, hogy közben lehetőséget biztosít az ifjú fazekas inasok, tanulók számára az ország leghíresebb  mestereitől tanulni, tapasztalatokat cserélni, szakmai fejlődésüket előre lendíteni. A programok során a résztvevő szakemberek munkáinak zsűrizésére adunk alkalmat és játékos versenyek keretein belül közelebb kerülhetnek a mesterségekhez az iskolákból érkező  fiatalok is.

Immár 4.éve vettünk részt korhű kézműves műhelyfoglalkozásokkal a  Deák Patara lebonyolításában,mely program hagyományosan a Tatai Vár udvarában kerül megrendezésre és a törököktől a visszafoglaláskor lezajló csatákat,a várkapu berobbantását (Patara) eleveníti fel.  A Tata és Térsége Kézműves Egyesület korhű kézműves műhelyeket állít a várudvarban, melyek játékos vetélkedőn keresztül különféle feladatokat adnak a helyi iskolákból érkező diákok számára. A feladatsor elkészítéséhez segítséget nyújtanak a tatai Kuny Domonkos Múzeum munkatársai.

Mesterségek napja című rendezvényünk a város Barokk fesztiváljához kapcsolódva nyújt betekintést a kézműves mesterségek művelőinek mindennapjaiba, programok egy új, innovatív módon nyújtanak lehetőséget a rendezvényre ellátogató közönségnek a mesterségek alapjainak megismerésére, elsajátítására. Egyesületünk mesterei beköltöznek a vár udvarába korhű kézműves műhelyekkel, melyekben mesterségüket bemutatva interaktív módon bevonják a munkafolyamatokba az oda érkező látogatókat is.

A „Tatai Tradíciók Nyomában” elnevezésű táborunk az ország fazekasságot oktató intézményeivel együttműködve nyújt lehetőséget az ifjú fazekas tanulóknak, hogy első kézből, a Tata fazekasságát fenntartó és oktató helyi mestertől sajátíthassák el azokat a gyakorlati ismereteket, melyekre iskolai keretek között nincs lehetőségük, s egy jobb, hatékonyabb utánpótlás nevelést biztosítson.

A Tatai Kézműves Kavalkád, a nagyközönség számára  nyújt átfogó betekintést a térség népművészeti értékei, ill. kézműves mesterségeibe, bekacsolódhatnak a táncokba, énekekbe, kézműves foglalkozásokba, kis ízelítőt kapnak a hagyományőrző életmód képviselőitől lehetőséget biztosítva a csatlakozáshoz a jövőben.

Az „Adventre Hangolódva” programsorozatunk a térségben élő családoknak szól, az Ünnepre való közös készülődés hangulatát igyekszik feleleveníteni a mai rohanó világban. Kézműves mestereink segítségével a szülők és gyermekeik együtt készíthetik el otthonaik díszeit, mézeskalácsaikat, ezzel erősítve a családok összetartó közösségi életét.

„Hazai és határon túli tehetséggondozó programok” Egyesületünk (Tata és Térsége Kézműves Egyesület) több pályázati programra is nyert támogatást az idei évre, mely az elmúlt évekhez hasonló együttműködésekre épült. 2020. március 2. és 6 között, az NTP-MŰV-19-0182 azonosítószámú, 2019-es nyertes pályázatnak köszönhetően a szakiskolák által kiválasztott tehetséges fazekas hallgatóiknak lehetőségük nyílt egy művészeti tehetséggondozó programban részt venni, Molnárné Tamás Anetta fazekasmester tatai műhelyében. A program magába foglalta az elméleti oktatást, a gyakorlati képzést, egy tanulmányi kirándulást Bándra (Halmos Ferenc keramikus mester műhelyébe). A műhelymunkák kiállítása március 20-tól egy hónapon át volt látogatható az Angyalok és Tündérek Galériában, Tatán, illetve az egyesület honlapján, online felületeken.

„Fazekasság határtalanul” – szakmai programsorozat az utánpótlás nevelés és közösség építés jegyében. CSSP-E-TARGYALKOTO-SZ-2019-0111 azonosítószámú, 2019-es „Fazekasság határtalanul-szakmai programsorozat az utánpótlás nevelés és közösség építés jegyében” című nyertes pályázatunk  programjaként 2020.03.16-20-ig Molnárné Tamás Anetta Fazekas mester műhelyében egy alkotói héten vehettek részt az iskolák szakoktatói által kiválasztott legtehetségesebb fazekas diákjaik, mely felkészítő jutalom tábor, hogy méltón képviselhessék intézményüket az Országos Fazekasmester Találkozó és Konferencia ,,inas párbaj” versenyén. A párbaj   nyertesei (1-2-3. helyezett) egyesületünk (Tata és Térsége Kézműves Egyesület) közreműködésével (kiutazás, szállás, ellátás)  képviselik az intézményt  a Szatmárnémetiben, Zilahon és Nagybányán megrendezésre kerülő szakmai versenyeken is. A résztvevő diákok oktatási intézményeinek kérésére a programot egy héttel korábban tartottuk, az időpont így volt számukra megfelelő, melynek utólag is nagyon örültünk, hogy így alakult, mivel a tábor lezajlása után kezdődött a COVID-19 járvány kálváriája.

Partnereink

Home

How it works

Services

Online Management

Pricing

About us

Hosting Tips

Estimate My Income on Airbnb

Increase your Rental income

Using our industry expertise and intimate knowledge of Budapest real estate and hospitality trends, we optimise your Airbnb listing, pricing and occupancy to maximise your profits.

flat12

We take the hassle out of hosting

We take care of everything for your vacation rental from managing your listing & price, key exchange, cleaning, laundry, maintenance and much more so you sit back and relax while your rental earnings grow and your guests go home smiling.

Fully flexible short lets

Whether you wish to rent out your home on Airbnb while you’re on a month-long trip, or you have a spare apartment in the city, our property management solution is designed to adapt to all kinds of schedules. So, you can always come back to your home the way you left it.

Skip to content